CECH MVE : Ohlédnutí za rokem 2017, PF 2018

Vážení kolegové, provozovatelé malých vodních elektráren, členové Cechu.

Konec roku 2017 se blíží a je tak příležitost trochu se ohlédnout za rokem uplynulým i trochu vyhlédnout do blízké budoucnosti.

Rok právě uplynulý začal bojem za vyplácení provozních podpor pro MVE rekonstruované 2013-2015. Tato peripetie skončila dobře. Podpora začala být opět vyplácena, ta za období nevyplácení byla doplacena a doplacena byla i správná její výše.

Hned z jara navázala a celý rok pokračovala jednání o délce podpory pro elektrárny připojené před rokem 2006, o blížících se kontrolách překompenzace a o technicko-ekonomických parametrech rozhodných pro výpočet výše provozní podpory.

Celý rok jsme se aktivně účastnili vedení Komory OZE a celý rok jsme se také snažili o koordinovaný přístup k řešení oborových problémů s ostatními spolky, které malovodaře zastupují.

Výsledný pocit ze spolupráce v Komoře je velmi pozitivní. Koordinace s ostatními spolky někde lehce vázne, někde je čím dál tím lepší. Spolupráci se vyhýbat nebudeme, ale na akcích, o jejichž účelnosti a prospěšnosti pochybujeme, bráti účast za každou cenu nebudeme.

Ve věci délky podpory pro starší výrobny jsme došli k jednoznačnému závěru, že v této chvíli není příhodná doba pro nějaké zákonné aktivity v tomto směru. Řešením pro ty, kterých se to týká je využití možnosti rekonstruovat a nastavit tak nové období podpory. Sice ne tak vysoké, ale 30 let dlouhé a zatím bez povinnosti podlehnout kontrole překompenzace.

O kontrolách překompenzace debata pokračuje a moc vesele to zatím nevypadá. Projít touto kontrolou nebude asi dáno každému a navíc to celé bude asi dost administrativně náročné. Plody práce paní Vitáskové si zkrátka ještě užijeme.

To jsem vlastně plynule přešel do starostí, které nás čekají v roce příštím. Zároveň budeme vyjednávat s obchodníky i podmínky prodeje naší elektřiny pro další období. Tříletý kontrakt končí a je třeba konstatovat, že jeho uzavření bylo rozhodnutí správné a výhodné. Jen musíme ty nevýhodné roky dopočítat těmi, které výhodné byly.  Asi už se vázat na tři roky nebudeme. Možná na dva, ale to se teprve uvidí.

Dá se očekávat, že nás čeká lítý boj s nemravnými požadavky podniků povodí a lesů ČR, kterými se v rámci svých snah o uživení snaží oškubat provozovatele MVE cestou prosazování nesmyslných nájmů za pozemky, na kterých některé naše elektrárny, či jejich části, stojí.

No hlavně doufejme, že nás čeká podle všech předpovědí spousta sněhu, pozvolné tání, krásné léto a deštivý podzim.

Hezké svátky vánoční i Nový Rok 2018 za celé vedení Cechu přeje V. Zachoval.


Napsat komentář

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>